Nieuwsbrief 2017 - 24

*|MC:SUBJECT|*


Augustus 2017 - CBRB nieuwsbrief Nr. 24

Het CBRB is de toonaangevende werkgeversorganisatie voor alle sectoren in de binnenvaart en vervult een strategische rol.

Inhoudsopgave:

 1. Themamiddag regelgeving binnenschepen, komt u ook?
 2. Save the date: Binnenvaart Jaardiner
 3. Congestiemaatregelen in Rotterdam en Antwerpen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Themamiddag regelgeving binnenschepen, komt u ook?

Het is verboden een schip te gebruiken zonder geldig certificaat van onderzoek. De regelgeving waaraan uw vaartuigen moeten voldoen is gedetailleerd en complex. Brussel, Straatsburg, Genève en Den Haag, wie bepaalt wat? Welke ruimte hebben lidstaten en tot hoe ver mag worden afgeweken van internationale regelgeving? Tijdens de CBRB- en SDU- themamiddag regelgeving zult u horen hoe de Europese regels en standaarden zich verhouden tot Nederlandse wetgeving. Op 21 september wijzen deskundigen u de weg door het doolhof van regels die belangrijk zijn voor de certificering van uw schepen.
Na een algemeen deel wordt er in verschillende deelsessies ingegaan op bijzondere regelgeving. Kortom, voor elk wat wils! Wees welkom bij de themamiddag regelgeving binnenschepen van het CBRB en SDU/Gevaarlijke Lading. Meer informatie en het aanmeldformulier kunt u lezen op: www.cbrb.nl/regelgeving

Programma themamiddagregelgeving binnenschepen


13:00 uur   Inloop 
13:30 uur   Welkom en inleiding door Lijdia Pater, CBRB
13:40 uur   Totstandkoming regelgeving en processen in Straatsburg en Brussel
 • Rens Vermeulen, Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) 
13:55 uur   Rol ILT, Klassebureaus en certificerende instellingen
Interview door de dagvoorzitter met:
 • Aren Jumelet, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 
 • Bas Joormann, Lloyds register 
 • Henk Arntz, Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB)
15:00 – 16:30 uur   Sessie regelgeving gevaarlijke stoffen
 • Michael Zevenbergen, CBRB
 • Benjamin Beldman, Ministerie Infrastructuur en Milieu (IenM)
15:00 – 16:30 uur   College technische regelgeving binnenschepen
 • Johan Schot, NBKB
 • Theo Molkenboer, RBV-advies
15:00 – 16:30 uur   Sessie certificering passagiersvaart
 • Maira van Helvoirt, CBRB
 • Jeroen Mooij, EOC expertise / NBKB
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

Save the date: Binnenvaart Jaardiner

De groene versnelling

24 november 2017 - aanvang 18.00 uur
 
Het Klimaatakkoord van Parijs, de Europese NRMM Richtlijn en de nationale Energieagenda leiden onontkoombaar tot de conclusie dat vergroening en verduurzaming van de Nederlandse binnenvaart noodzakelijk is. Gebeurt dit snel genoeg om onze positie van schoonste modaliteit te behouden, of leidt de huidige regelgeving tot het achterblijven van milieu- en klimaatprestaties? Hoe beïnvloedt de onzekerheid over de kosten en baten van nieuwe technieken de besluitvorming over investeringen? Komen er meerdere incentives, naast een fonds, om de gewenste versnelling van de vergroening te bereiken? Geven verladerskeuzen voldoende stimulans tot vergroening?
 
Onze sprekers, Mark Frequin (directeur-generaal Bereikbaarheid bij het ministerie van  Infrastructuur en Milieu) en Pieter van Tongeren (director Outbound Logistics Supplychain bij Tata Steel) zullen u tijdens ons jaardiner meenemen in deze vraagstukken.
 
Noteer alvast 24 november in uw agenda. Het programma volgt, evenals de mogelijkheid om u aan te melden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

Congestiemaatregelen in Rotterdam en Antwerpen

De afgelopen maanden is er vanuit diverse hoeken een oproep gedaan aan de havenbedrijven van zowel Rotterdam als Antwerpen om een duidelijke positie in te nemen in de aanhoudende congestieproblematiek in de beide zeehavens. Door diverse organisaties waaronder LINc, European Barge Union (EBU),  Bundesverband der Deutschen Binnenschifffahrt (BDB) en Schweizerische Vereinigung für Shifffahrt (SVS) zijn brieven gestuurd naar de politiek en de havenbedrijven waarin wordt aangedrongen op concrete acties.
 

Antwerpen

Bij het Havenbedrijf Antwerpen heeft op 6 juli jongstleden een rondetafelbijeenkomst plaatsgevonden waarbij vertegenwoordigers van de zeeterminals, rederijen, bargeoperators, verladers, Vlaamse overheid en het havenbedrijf aanwezig waren. Onderdeel van de sessie was het ondertekenen van een intentieverklaring, waarmee alle partners de noodzaak bevestigen om de afhandeling en de doorstroming van de containerbinnenvaart in de haven van Antwerpen te optimaliseren. Voor september staan er een viertal workshops gepland om de knelpunten in de keten in kaart te brengen en te onderzoeken. De bedoeling is om begin oktober 2017 een set van acties te definiëren met het doel het lichterproces in de komende manden structureel te verbeteren.
 

Rotterdam

Ook in Rotterdam is er inmiddels een dergelijk initiatief opgestart. Op 8 september aanstaande wordt er door het HbR een strategische bijeenkomst georganiseerd voor alle stakeholders in de keten. Naast LINc en CBRB zijn hierbij BDB, EBU, SVS, ECT, APMT, RWG, VRTO, VRC, EVOFenedex, FENEX, SPEDLOGSWISS, en DSVK/BDI uitgenodigd. Doelstelling van de bijeenkomst is om, na vaststelling van de problematiek vanuit de verschillende perspectieven gezamenlijk een aantal mogelijke oplossingen te definiëren en deze daarna uit te gaan werken.

LINc zal de komende tijd in samenwerking met de leden werken aan een standpunt voor deze bijeenkomsten.

Data

 • 5 september: 1e workshop Havenbedrijf Antwerpen
 • 8 september: strategische bijeenkomst Havenbedrijf Rotterdam
 • 12 september: 2e workshop Havenbedrijf Antwerpen
 • 19 september: 3e workshop Havenbedrijf Antwerpen
 • 26 september: 4e workshop Havenbedrijf Antwerpen
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart 
Vasteland 78 | 3011 BN  Rotterdam | tel:010-7989800
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.cbrb.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. uit de nieuwsbrief.
 Copyright © *|CURRENT_YEAR|*, Alle rechten voorbehouden.
CBRB medewerkers en leden handelen volgens de CBRB Complianceregeling Mededinging.


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*
Ga naar boven